Het moet ergens in 1995 geweest zijn toen ik mijn eerste stappen als amateurbrouwer gezet heb. Ik was al enkele jaren liefhebber van de zovele streekbieren die Belgiê rijk is. Mijn interesse ging echter verder dan het degusteren alleen, ik wou begrijpen hoe die prachtige bieren gebrouwen werden. Als autodidact pluisde ik ieder brouwboek uit dat ik kon te pakken krijgen. Thuis bouwde ik een amateurbrouwerij waar ik mijn eigen receptuur in kleine hoeveelheden van 40 liter kon brouwen om de ingestudeerde theorie in de praktijk te kunnen toepassen. Aansluitend scherpte ik ook mijn kennis verder aan met enkele jaren brouwopleiding aan de hogeschool van Gent.
Langzaam aan bouwde ik de jaren nadien een netwerk uit in de professionele brouwwereld en kreeg zelfs toegang tot in de brouwerij van een trappistenabdij. Mijn omgeving moedigde mij aan om een eigen brouwerij te starten maar ik hield de boot af omwille van de zekerheid van een job. Nadat ik echter door ziekte mijn beroepsleven moest gaan heroriënteren kwam ook het plan van een eigen brouwerij terug in het vizier. In 2015 werd dan brouwerij Basanina geboren en een jaar later kwam met Saison du Lucien en Père Glorieux de eerste brouwsels op de markt. Bieren gebrouwen met de inspiratie en de opgedane ervaring van de proefbrouwsels van weleer.
- Bart De Wolf -
brouwer
Kenmerkend voor onze brouwerij is dat elk bier wordt geproduceerd met een eigen gistcultuur die specifiek voor dat betreffend biertype geselecteerd werd.
Deze gist wordt vanuit onze eigen gistbank in de brouwerij opgekweekt zodat we steeds met uiterst verse gist onze bieren kunnen gaan brouwen. Deze eigen gistproductie maakt een wereld van verschil in onze bieren en dat proef je. Hiervoor krijgen we heel wat waardering en daar zijn we dan ook terecht heel trots op. Na een aantal dagen hebben we genoeg gist opgekweekt en kunnen we starten met het brouwen van bier.
In de brouwzaal brouwen we uit graan het wort wat later door vergisting dan uiteindelijk bier zal worden. Dit ganse wort productieproces verloopt chronologisch in 3 ketels die elk met stoom verwarmd worden:
Het gekoelde wort uit de brouwzaal wordt naar één van de 7 cylindroconische gisttanks gepompt waar de opgekweekte gist wordt ingezaaid. De gist zet de suikers in het wort om tot alcohol en koolzuurgas. Dit proces wordt de hoofdgisting genoemd en duurt ongeveer 7 à 10 dagen, afhankelijk van het type bier soms zelfs langer. Na de hoofdgisting zakt de gist uit naar de bodem van de gisttank en wordt dan van het jongbier gescheiden. Het bier zal nu in dezelfde tank verder gaan nagisten, lageren en rijpen. Deze rijping van het bier is heel belangrijk omdat tijdens dit proces de smaak verder verfijnd wordt. Afhankelijk van het type bier duurt de lagering 4 tot 8 weken tot het klaar is om afgevuld te worden.
Als het bier klaar is om afgevuld te worden op flessen wordt het overgebracht naar de bottelarij. Dit deel van de brouwerij omvat:
Het gerijpte bier wordt vanuit een gisttank naar de helder biertank gestuwd waar het gemengd wordt met een suiker oplossing en verse gist. Daarna wordt het bier uit deze tank richting afvulmachine leeggedrukt en komt het onder CO2 tegendruk in de flessen terecht.
Als de flessen vol zijn worden ze manueel op de transportband van de kroonkurkmachine geplaatst waarna ze automatisch worden voorzien van een kroonkurk en in bakken geplaatst worden.
De afgevulde flessen bier verhuizen nu van de bottelarij naar de warme kamer waar ze twee tot drie weken in een donkere en warme omgeving van 24°C zullen verblijven. Daar voltrekt zich het proces van hergisting op de fles waardoor het bier verzadigd worden met Co2 en het zijn natuurlijke sprankeling zal krijgen.
Daarna worden de flessen van een label voorzien en wordt het bier verpakt in dozen waarna het kan geleverd worden aan onze klanten.